Landgoed Groot Boerle Verblijf

Fam. Slingerland / Van der Bijl
Boerlestraat 18 – 8131 SX Wijhe
Telefoon: 06 – 53 35 27 28

landgoedgrootboerleverblijf@gmail.com

 

Bekijk op Google Maps

Het Nieuws van 'alledag'

LGBV – Wijhe, juni 2024

Sfeermomenten uit 2024 (1)

Hier een paar mooie sfeermomenten op/rondom Landgoed Groot Boerle.

Het Paasvuur.

's Snowy en Xie super trots met hun kleine gezonde Fluffy

Alpaca’s Snowy en Xie zijn supertrots op hun kleine gezonde Fluffy!

Alpaca’s scheren.

LGBV – Wijhe, mei 2024

IJsseltheaterfietstocht 2024

We kijken terug op een mooie editie van het IJsseltheaterweekeinde.

Het was spannend of het weer ons gunstig gezind zou zijn tijdens de fietstocht op zaterdag, maar we hadden geluk en regenjassen waren niet nodig. Met drie bijzondere routes en vier prachtige locaties zagen en hoorden we dans (hoog in een eik), verhalen, acrobatiek met humor en poëtische muziek. Met aan het einde alle fanatieke theater minnende fietsers feestelijk bij elkaar met vrolijke muziek, eten en drinken op Landgoed Groot Boerle.

LGBV – Wijhe, 31 januari 2020

Booking.com - Traveller Review Award 2020

De B & B van Landgoed Groot Boerle Verblijf is in de prijzen gevallen!

Zoals u wellicht wel weet kunt u ook uw verblijf bij ons boeken via Booking.com.
Nu hebben wij een heuse award ontvangen van Booking.com.

Booking.com Traveller Review Awards

De Booking.com Traveller Review Awards is een jaarlijks initiatief van Booking.com om haar waardering te tonen voor partners die uitzonderlijk hoog scoren op gebied van gastvrijheid, op basis van de beoordelingsscores die reizigers achterlaten na hun verblijf of ervaring.

In januari 2020 presenteren zij de Traveller Review Awards 2020, de 8e editie van de awards.

Partners die in aanmerking komen voor de Award
Voor het winnen van de Traveller Review Awards 2020 moeten accommodaties op 1 november 2019 aan de volgende criteria hebben voldaan:

  • Een beoordelingsscore tussen 8 en 10
  • Een beoordelingsscore gebaseerd op een minimum van vijf beoordelingen achtergelaten door gasten van Booking.com

Zoals u heeft kunnen zien heeft de B & B van Landgoed Groot Boerle Verblijf gemiddeld een DIKKE 9,6 BEHAALD!

En hier zijn wij enorm trots op!
LGBV – Wijhe, 16 februari 2016

Het bekappen van de Skudde-schapen

Op ons landgoed lopen (ongeveer) 35 zogenaamde ‘Skudde’-schapen. Dit is een apart, enigszins bijzonder en ‘zeldzaam’ schapenras.

Bekappen

Net als ‘gewone’ schapen moeten deze schapen ook 2 tot 3 maal per jaar worden ‘bekapt’, wat klauwverzorging betekent.
Op Landgoed Groot Boerle doen wij dit zelf. Vandaag waren de schapen weer aan toe aan hun ‘manicure’.

Hieronder een fotoverslag van het bekappen:

NB. Mocht je de klauwverzorging van schapen interessant vinden, dan verwijzen wij je graag door naar dit artikel.

Korte geschiedenis van de Skudde-schaap

De Skudde-schaap is een oud schapenras dat oorspronkelijk werd gehouden in het Baltisch gebied (Oost Pruisen en in de Zwitserse Alpen). Dit kleine schapensoort moest graasde op veengebieden, de heide en in bergachtige streken. De ‘arme’ boeren hielden deze schapen in kleine kuddes. Ondanks dat de schapen kleiner waren als andere rassen was de wol-opbrengst wel groot. Dit werd dan weer verkocht.

De naam ‘Skudde’ komt waarschijnlijk uit het slavisch taalgebied en kan afgeleid zijn van de stad Skuoda in Litouwen; maar evengoed van de Litouws-Poolse lokroep ‘skudi’ (schapen). In 1930 waren er nog ongeveer 70.000 Skuddes. De Skudde is teruggefokt in enkele dierentuinen in Duitsland met restbestanden uit het oorspronkelijke gebied.

Vrij overgenomen van: www.skudde.nl

LGBV – Wijhe, 14 februari 2016

Winterse taferelen

Vanochtend werden we plotseling verrast door een mooie witte sneeuwdeken op ons landgoed!

LGBV – Wijhe, 11 april 2016

Stichting Sallands Erfgoed

De Stichting Sallands Erfgoed organiseerde op Landgoed Groot Boerle te Wijhe, een bijeenkomst van de bij Agrarisch Erfgoed Nederland, AEN, aangesloten provinciale boerderijenstichtingen. De familie Slingerland-van der Bijl, die op deze boerderij een bed & breakfast exploiteren, zorgden voor de gastvrije ontvangst.

De Boerderijenstichting Utrecht discusieerde mee met twee zéér actuele vragen:

  1. de toenemende langdurige leegstand van vrijgekomen agrarisch erfgoed
  2. boerderijen een toekomst te geven door middel van een herbestemming.

Uit divers onderzoek komt naar voren dat het oppervlak leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen in de toekomst vele malen groter zal zijn dan het oppervlak aan overtollige kantoorruimten. Op lokaal en regionaal niveau gaan de provinciale stichtingen zich hier mee bezig houden. Hun ervaringen worden doorgespeeld naar het bestuur van AEN. Die probeert met de verworven kennis de problematiek hoog op de landelijke politieke agenda te krijgen.

LGBV – De Stentor, 12 november 2014

Italianen smullen van brandrood vlees en kaas

Lekker vlees waar je echt je tanden in kunt zetten. Stevig, maar mals met een randje vet dat extra smaak geeft. Dat is vlees van brandrode runderen.

door Benny Koerhuis

Brandrode runderen zijn een variant van het MRIJ-veetype dat al vanaf het begin van de vorige eeuw langs Maas, Rijn en IJssel wordt gefokt. Brandroden zijn geen snelgroeiende beesten die met kracht­voer worden opgefokt tot `speedmeat’, maar vee dat zich in een natuurlijk tempo ontwikkelt en langzaam slachtrijp wordt. Dat streven van de vereniging Het Brandrode Rund leidde in 2013 tot de erkenning van dit oer-Nederlandse runderras door de internationale Slow Food Foundation. Brandrood vlees, vleeswaren en kaas zijn opgenomen in de `Ark van de Smaak’ van Slow Food, en houders van brandrode run­deren werken samen in Slow Food Presidium Het Brandrode Rund. De Nederlandse `Ark’ heeft momenteel zo’n vijftig streekeigen producten aan boord, zoals vlees van Drentse schapen en Lakenvelder koeien, en oesters uit de Waddenzee.

Een kleine greep uit die producten was on­langs te proeven op de Salone del Gusto, de grote Slow Food-beurs in vijf hallen van een vroegere Fiat-fabriek in Turijn.

Kaas, ossenworst en nagelholt van brandrode runderen bleken een heuse trekpleister, ook voor Italiaanse fijnproevers. „Drie grote hallen alleen al worden gevuld door Itali­aanse stands, met duizenden soorten

worst, kaas, wijn, groente en fruit. De Nederlandse stands, met trouwens ook mosterd van de familie Knobben uit Haarle, vormden een straatje in een internationale hal. En er lopen allerlei bekende mensen uit de culinaire wereld. Jamie Oliver bijvoorbeeld verzorgde er ook workshops!”, blikken Ineke Herder-Holtkuile en Ellen Slingerland-Van der Bijl enthousiast terug. Deze Wijhese hobbyboerinnen, die samen met hun echtgenoten brandrode runderen houden, stonden van 23 tot en met 27 okto­ber in de `brandrode stand’ op de tiende editie van de Salone. En ze raken er nog steeds niet over uitgepraat. „Er kwamen gemiddeld zo’n 40.000 bezoekers per dag, de beurs duurde elke dag van elf tot elf. In het weekend kwamen veel gezinnen van alles proeven, en op de afsluitende maandag veel scholieren. Je ziet meteen dat in Italië de eetcultuur heel anders is dan bij ons. Die jongeren ruiken eerst goed, doen dan een stukje kaas of nagelholt in de mond, kauwen er rustig op en vertellen elkaar wat ze proeven. Die beleven echt de smaak.”

Naast de twee Wijhese vriendinnen werd de stand in Turijn ook bemand door Jeroen Hoppen en zijn partner Macha uit Vorden, en Frans-jan van Laer vanuit de Nederlandse Slow Food-organisatie.

Het brandrode stamboek telt nu ruim 1500 vrouwelijke dieren, de beschikbare stieren hebben twaalf verschillende genetische lijnen in hun sperma. Voldoende variatie dus om inteelt te voorkomen. Dat is ook te danken aan de import van twee nieuwe stieren uit België, afstammelingen van de onder oudere veeboeren be­faamde MRIJ-stier Minas Mars. En Eric van Essen uit Uddel ontdekte onlangs nog een oud spermarietje, dat twee stierkalveren opleverde. Raszuiver nageslacht verzekerd dus. Maar met nu 1500 brandrode koeien is het niet mogelijk om wereldwijd vlees en kaas te produceren. Grootscheepse export was ook niet het doel van de deelname aan de Salone del Gusto. „We wilden ons graag presenteren op deze beurs, want hier komen ook vee) Nederlandse chefs om kennis te maken met nieuwe producten. Vlees van onze brandrode runderen staat al op de menukaarten van restaurants in Oost-Nederland”, vertelt Berrie Klein Swormink. „Het zou mooi zijn als we dat kunnen uitbreiden. Want dit is kwaliteitsvoedsel, van nature rijk aan aroma’s.”

Hij houdt brandroden op zijn biologisch rundveebedrijf bij Lettele, maar ook op natuurterreinen. Zo grazen zijn runderen al sinds 2000 op de uiterwaarden van de IJssel en op grasland rond de Douwelerkolk bij Deventer. „Ze zijn heel geschikt voor extensieve begrazing. Wat dat betreft zou het ook de kroon op ons werk zijn als straks in de uiterwaarden bij Infocentrum IJssel Den Nul geen Schotse hooglanders maar streekeigen brandroden grazen”, zeggen Ineke Herder en Ellen Slingerland.

Donkere vacht met witte kol, buik en ‘sokken’

Brandrode runderen hebben hun naam te danken aan hun diep donkerrode vacht. Buik, `sokken’, staartpunt en kol (deel van de kop tussen ogen en hoorns) zijn wit. Het zijn makkelijk te houden dieren met sterk beenwerk en een schofthoogte van 1,35 tot 1,45 meter. Ze zijn hard en kunnen ook `s winters buiten blijven, mits er schuilmogelijkheid is. Net als het MRIJ-vee zijn het van oorsprong dubbeldoelkoeien, die voor de melkproductie en het vlees worden gehouden.

Toen na de Tweede Wereldoorlog melkproductie steeds belangrijker werd, raakten andere rassen zoals Holsteiners in trek. Het brandrode rund

leek uit te sterven, slechts een handjevol liefhebbers hield ze nog. In 2001 waren er nog maar honderd brandroden over, en richtten enkele boeren de Vereniging Het Brandrode Rund op. „Die telt momenteel zo’n 140 leden”, vertelt Berrie Klein Swormink uit Lettele. „Het MRIJ-ras en de brandrode variant werden vooral gehouden langs de grote rivieren en op de oostelijke en zuidelijke zandgronden. Dat patroon zie je nog terug in het ledenbestand van onze vereniging. De meeste leden wonen in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.”

www.hetbrandroderund.nl

LGBV – Wijhe, 20 juli 2014

Stamboek Fokkersvereniging Skuddeschaap - ALV 2014

Zaterdag 12 juli was de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Ditmaal waren we te gast bij gastvrouw Ellen en gastheer Mart Slingerland op Landgoed Groot Boerle te Wijhe.

De ochtend begon met koffie, cake en de ledenvergadering. De opkomst van 11 personen is niet slecht te noemen, het bestuur hoopt dat deze stijgende lijn doorzet naar de toekomst. Tijdens de vergadering heeft het bestuur een aantal ideeën (zoals labels en stamboeknummers) aan de leden voorgelegd en er is er goed gediscussieerd over de in te slagen weg qua fokbeleid en keuringen. Meer hierover in het verslag van de ALV, welke later volgt.

Na de lunch hebben we gezamenlijk de benen gestrekt om het landgoed en de vele dieren die er wonen nader te bekijken, er valt genoeg te zien!

’s Middags heeft Leo van Nimwegen een demonstratie gegeven over DAS-Online. Inloggen, foto’s uploaden, meldingen doorgeven, dekkingen invoeren, proefdekkingen… Er is van alles aan de orde geweest en eenieder is enthousiast over alle mogelijkheden.

Tot slot hebben we deze informatieve, leerzame en bovenal gezellige dag afgesloten met een zeer goed verzorgde barbecue. Namens de SFS hierbij nogmaals hartelijk dank aan Ellen en Mart!

Link naar originele artikel

Logo_LGBV_250px_RGB_PNG

Fam. Slingerland / Van der Bijl

Boerlestraat 18 – 8131 SX Wijhe
Telefoon: 06 – 53 35 27 28

landgoedgrootboerleverblijf@gmail.com

Bekijk op Google Maps

[Copyright 2024 – Landgoed Groot Boerle Verblijf] [Ontwerp KAZ Projects]